Zo warm moet je écht wassen

Wist je dat de enzymen in wasmiddel al worden geactiveerd op relatief lage temperatuur? Dat is goed nieuws: voor de natuur en je portemonnee. Want een wasje op 90°C kost maar liefst 5 keer meer dan eentje op 30°C. Best veel he? Met dit overzichtje was je alleen nog maar op de juiste temperatuur.

Koud

Heb je delicate stukken? Was ze dan gerust koud. Zo ben je zeker dat je de stof niet beschadigt. Bovendien bespaart een koude was je 75% energie tegenover een was op 60°C. Éen nadeel: écht vuile kleding zal je zo niet schoon krijgen.

30°

Kleding die enkel moet worden opgefrist, was je best op 30°C. Perfect voor een broek die eigenlijk niet echt vuil is of voor een trui die je een paar dagen hebt gedragen.

40°

Dit is de standaardtemperatuur om katoenen en polyester spullen helemaal schoon te krijgen. Denk aan jeansbroeken, shirts of blouses.

60°

Wil je stralend witte kleding, beddengoed of handdoeken? Was ze dan op 60°C en voeg een beetje Blan toe.

90°

Dit wordt ook wel kookwas genoemd. Soms heb je dat eens nodig: bijvoorbeeld voor vuile keukenhanddoeken of schotelvodden. Kookwas is ook nuttig om je wasmachine zelf schoon te maken. Doe een lepeltje Mousse de Lin bicarbonaat in het zeepbakje en laat het programma lopen.